Цервикогена главоболка - Еволуција и третман

ВЕБ СЕМИНАР

30 декември 2020, 17:00ч

• Дефинирање на цервикогена главоболка  • Идентификување на систем на класификација на главоболки • Одбирање и извршување на дијагностички техники за клиничка проценка за да се идентификува присуството на цервикогено потекло на главоболката  • Демонстрација на техники на лекување засновани на наоди од испитување за оние кои имаат цервикогени главоболки

ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ

Физиотерапија Македоника Vol. 6

Историја на физиотерапија; 45 години историја на македонската физиотерапија; Физиотерапевти на овие простори и во светот; Физиотерпаијата во БиХ низ историјата; Meѓународен конгрес на физиотерапвти - Вараждин; Развој на физиотерапија во светски рамки; 

Физиотерапија Македоника Vol. 5

Физиотерапевтски пристап и рехабилитација кај парализа на плексус брахијалис; Повреди на nervus ishiadicus,третман и рехабилитација;  Хируршко лекување на dupuytren–ова контрактура; Повреда на периферен моторен неврон; Физиотерапија кај пациенти со повреда на нервус улнарис; Парализа на nervus facialis и негова рехабилитација; 

Физиотерапија Македоника Vol. 4

Спортски повреди : Физиотерапевтски пристап кај латерален епикондилитис, спортски предизвик на 21-от век; Остеоартритисот како одговор на зглобните оптоварувања во спортот; Спортски активности кај лица со онеспособеност; Физиотерапевтска улога во процес на рехабилитација на пациенти;

Прв Конгрес на Здружението на Физиотерапевти на Република Српска

Од 18-21 Мај во Бања Лука, Република Српска-БиХ ќе се оддржи Прв Конгрес на Здружението на Физиотерапевти на Република Српска. 

Сите информации можете да ги најдете на нивната веб страна: http://ufrs.net

 Прво Известување (688KB)

Прв конгрес на лица со посебни потреби

На покана на Претседателката на Здружението „Дајте ни Крилја“, Ребека Јанковска-Ристески, Ве покануваме на Првиот меѓународен Конгрес на лица со посебни потреби.

Конгресот ќе започне на 13-ти октомври во хотелот Александар Палас во Скопје, заедно со Педијатриската школа. На 14-ти и 15-ти октомври (петок и сабота), Конгресот продолжува во Конгресниот центар на Скопски Саем со научни предавања и најразлични области со домашни и страни предавачи. Паралелно со научните предавања, во Конгресниот центар на Скопски Саем, ќе се одвиваат и неколку работилници.  Како последна манифестација, на 16-ти октомври (недела), во Дом на АРМ по трет пат ќе се одржи Балот на различности.  На балот ќе настапат музичари, актери, водители од земјава и странство, каде во секој сегмент се вклучени и лица со посебни потреби. 

Здружението на Професионални Физиотерапевти на Македонија е партнер на Првиот Меѓународен Конгрес на лица со посебни потреби, и нашата соработка продолжува за доброто на нашите пациенти.

Сите информации можете да ги најдете на страната на Здружението Дајте ни Крилја: http://www.dajtenikrilja.mk/ 

 Програма (2.65MB)

ВЕ ЧЕКАМЕ

 

А ЗОШТО ДА НЕ СМЕ РАЗЛИЧНИ?

ДА ГИ СПОИМЕ НАШИТЕ СВЕТОВИ!

 

Осми број на списанието „Физиотерапија македоника“ Рехабилитација на ретки заболувања

СОДРЖИНА

1. Весна Алексовска - Ретки болести во Република Македонија

2. Горан Саневски - Херба панацеа, надеж или фикција

3. Прв европски договор помеѓу лекари и физиотерапевти

4. Деан Шкартов - Кристалотерапија (Светот на кристалите)

5. Горан Саневски - Пракса базирана на докази

6. Интервју со Ребека Јанковска - Ристески

7. Маја Улк - Фасција, сврзно ткиво во човековиот организам

8. Мирјана Златковиќ - Артрогрипоза (Arthrogryposis multiplex congenita)

9. Славен Меѓимурец - Како повијесно повезати македонски и хрватски народ удаљен готово 1000 км

10. Ивана Павлоска - Osteogenesis imperfecta - Кршливи коски

11. Ирена Ицовска - Улогата на физиотерапевтот кај пациенти со деменција

Прва регионална конференција на физиотерапевти, 2-3 Септември 2016

 Програма (MK)   Program (EN)

  English   Information Document  Application Form
  Македонски   Информации  Преземи пријава 
  Latinica   Информации   Prezemi Prijava

Здружението на Професионални Физиотерапевти на Македонија ја организира Првата Регионална Физиотерапевтска Конференција од 02-03 IX. 2016 година во Скопје, во Хотел Порта. Ги повикуваме сите заинтересирани колеги и колешки да земат учество. На Конференција ќе имаме видни предавачи кои ќе зборат за предизвиците со кои се сретнуваме во физиотерапијата како и решенија за надминување на истите. Програмот е содржи четири пленарни сесии:

1. Едукација во физиотерапија

2. Коморна работа

3. Услови и цена на труд

4. Физиотерапија базирана на докази

На Kоференцијата ќе бидат присутни и првите луѓе на Европската регија на Светската конфедерација на физиотерапевти, претседателката Г-ѓа Сара Базин и член на извршниот одбор Џон ди Каро.

 

Повелете, Ве чекаме!

Претседател на ЗПФТ

м-р Горан Саневски

Курс по EASYTAPE метода (2 и 3 Април 2016)

Поради голем интерес, Здружението на Професионални Физиотерапевти на Македонија повторно организира курс по ЕАЅУТАРЕ методата. Курсот ќе се одржи во Скопје од 2 - 3 Април 2016, во просториите на BAUERFEIND, ул. 50-та Дивизија 24А, до Клинички центара со почеток во 10 часот.

Курсот ќе го води акредитиран инструктор од Бања Лука, Дипл. фт., Дијана Брборовиќ.

Цената на курсот за членови изнесува 130 €. За нечленови изнесува 160 €.

Во цената се вклучени: 2 ленти и скрипта.

Простор, терапевтски кревети, храна и пијалок, обезбедува организаторот на курсот.

СИТЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЗА КУРСОТ ДА СЕ ПРИЈАВАТ  ВО ЗДРУЖЕНИЕТО.

Лица за контакт:

Николина Смилевска 077/ 837 021 

Ивана Павловска077/ 967 263

Кои сме ние?

Здружението на професионалните физиотерапевти на Република Македонија е независна и непрофитна асоцијација која ги обединува сите физиотерапевти на територијата на Република Македонија, без оглед на националната припадност и политичкото убедување и има својство на правно лице.

 

 

 

 

 

 

 

Што е физиотерапевт?

Физиотерапевтот е здравствен работник кој самостојно и одговорно ги извршува своите обврски и ја води физиотерапевтската рехабилитација. Работи со сите старосни групи пациенти од сите национални и политички определувања. Физиотерапевтот е оспособен за соработка во постапките на физиотерапевтската проценка како и за давање на терапија и рехабилитација / хабилитација на пациентите.

 

 

Изминати Активности

KONGRESI I DYTË - EKSPERIENCA DHE PERSPEKTIVAT NË FIZIOTERAPI (19-22.09.2019, OHRID)

29 March 2019
KONGRESI I DYTË - EKSPERIENCA DHE PERSPEKTIVAT NË FIZIOTERAPI (19-22.09.2019, OHRID)

Македонски | English | Shqip KONGRESI I DYTË Hoteli Nova Riviera, Ohër – Maqedoni 19 – 22. IX 2019, ОHRID Shoqata e fizioterapeutëve profesional të Maqedonisë e organizon Kongresin e...

SECOND CONGRESS - EXPERIENCES AND PERSPECTIVES IN PHYSIOTHERAPY (19-22.09.2019, OHRID)

09 February 2019
SECOND CONGRESS - EXPERIENCES AND PERSPECTIVES IN PHYSIOTHERAPY (19-22.09.2019, OHRID)

Македонски | English | Shqip SECOND CONGRESS Hotel Nova Riviera, Ohrid, Macedonia 19th - 22 September 2019, OHRID The Association of Professional Physiotherapists of Macedonia organizes the Second Congress with ...

ВТОР КОНГРЕС - ИСКУСТВА И ПЕРСПЕКТИВИ ВО ФИЗИОТЕРАПИЈА (19 - 22.09.2019, ОХРИД)

09 February 2019
ВТОР КОНГРЕС - ИСКУСТВА И ПЕРСПЕКТИВИ ВО ФИЗИОТЕРАПИЈА (19 - 22.09.2019, ОХРИД)

English | Makedonski | Shqip ВТОР КОНГРЕС Хотел Нова Ривиера, ОХРИД-Македонија 19 - 22 септември 2019, ОХРИД Здружението на професионални физиотерапевти на Македонија го организира Вториот Конгрес со меѓународно учество....

НЕВРО РЕХАБИЛИТАЦИЈА

26 August 2018
НЕВРО РЕХАБИЛИТАЦИЈА

Курсот содржи: - Теоретски вовед во современа невро-рехабилитација, - опис на Clinimetrics кои се користат во модерна невро-рехабилитација, - демонстрација на пациенти и многу практични вежби. Предавач: Сакис Адамидис, Фт.,...

7ми конгрес на физиотерапевти (08-11 октомври 2015, Ниш)

16 November 2015
7ми конгрес на физиотерапевти (08-11 октомври 2015, Ниш)

Од 08 до 11 октомври 20015, во Ниш се одржа седмиот конгрес на физиотерапевти на Србија. Simple Image Gallery Extended

FIRST CONGRESS - „PHYSIOTHERAPY - CHALLENGES IN THE 21ST CENTURY“

04 February 2015
FIRST CONGRESS - „PHYSIOTHERAPY - CHALLENGES IN THE 21ST CENTURY“

FIRST CONGRESS Hotel RIVIERA, Ohrid--Macedonia17- 20 September 2015 INSTRUCTIONS FOR AUTHORS APPLICATION The association of Professional Physiotherapists of Macedonia organizes the First Congress of the Physiotherapists of Macedonia with international...

PRV KONGRES - „FIZIOTERAPEVTSKI PREDIZVICI VО 21 VEK“

04 February 2015
PRV KONGRES - „FIZIOTERAPEVTSKI PREDIZVICI VО 21 VEK“

PRV KONGRES Hotel Riviera, OHRID-Makedonia17- 20 septemvri 2015 UPATSTVO DO AVTORITE PRIJAVA Združenieto na profesionalni fizioterapevti na Makedonija go organizira Prviot Kongres na profesionalni fizioterapevtite na Makedonija so međunarodno učestvo....

ПНФ 2

22 July 2011
ПНФ 2

Simple Image Gallery Extended * Здружението ги темели своите активности врз интересите на членството како и врз организацијата и континуираната едукација на своите членови. Членовите можат да ги добијат потребните...

Спонзори

 
 

 
Copyright © 2021 Здружение на професионални физиотерапевти на Република Македонија. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.